Delicious Authentic Creative

BRABANT NEEMT VOORTOUW MET INNOVATIE IN VOEDSELKETEN (persbericht)

Uit maar liefst 100 inzendingen heeft een jury met daarin experts op het gebied van voedsel en hospitality een keuze gemaakt: tien initiatieven om de Brabantse foodbranche te verbeteren worden werkelijkheid. Deze zogenaamde ‘Brabantse Keukens’ werken op hun eigen manier aan innovatieve oplossingen in de voedselketen. Dit gebeurt in het kader van We Are Food 2018.

Dit betekent de start van een voor Nederland uniek initiatief: 2018 bestaat tien maanden lang uit een podium voor innovaties in de wereld van voedsel en gastvrijheid. “Deze plannen komen van de ondernemende Brabanders zelf. We zetten hiermee concrete stappen naar een duurzamer Brabant’, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings.

De ideeën beslaan een breed spectrum: van het voorkomen van voedselverspilling tot gezond en innovatief en beter eten op scholen, in ziekenhuizen en tijdens festivals. Er zijn tien Brabantse Keukens benoemd met ieder een KeukenChef die onder meer de beschikking krijgt over startgeld en ondersteuning door een expert zodat ‘hun’ Keuken naar een hoger niveau getild kan worden. In 2018 - als Brabant Europese Regio voor Gastronomie is - staan de tien Keukens elk een maand lang volop in de spotlights.

De bijna 90 inzendingen die niet direct gekozen zijn, sluiten goed aan bij tien gekozen thema’s. Zij worden dan ook uitgenodigd om mee te doen in één van de tien Keukens.

Tijdens de Dutch Agri Food Week medio oktober presenteren de tien teams hun plannen aan het grote publiek. Dan zal duidelijk zijn hoeveel ondernemers daadwerkelijk een rol gaan spelen in We Are Food en op welke wijze zij hun plannen klaar hebben gestoomd voor 2018.

Juryvoorzitter Hans Steenbergen: “We zijn overdonderd door het enthousiasme en de creativiteit. Brabant heeft zichzelf bewezen: ondernemerschap en het verduurzamen van de voedselketen gaan hand in hand. Dit bewijst dat Brabant het verschil kan maken met een nieuwe voedselagenda”.

De jury bestond uit Hans Steenbergen (voorzitter, Food Inspiration), Marian Wagemakers (Dalco), Annelies Hermsen (Food designer), Jan Dirk van der Voort (Remeker Kaas), Joks Janssen (Brabant Kennis) en Hanna Polman (Unilever).

Klik hier voor een overzicht van alle Keukens in 2018. 

Over We Are Food
Brabant is in 2018 Europese Regio van de Gastronomie. De provincie Noord-Brabant en AgriFood Capital zijn initiatiefnemers van We Are Food en lid van een netwerk van Europese regio’s die het thema gastronomie en duurzaam en gezond eten op de internationale agenda willen zetten. Ook de regio's West-Brabant en Hart van Brabant werken mee aan We Are Food. 

1,2 en 3 augustus: eten op de boerderij

Op 1, 2 en 3 augustus kun je genieten van een (h)eerlijk 5-gignen diner op Boerderij de Breemortel, verzorgd door Chefkok Jan van Hout (restaurant Ons Jongens in Someren-Eind).


more

Deze unieke samenwerking tussen Bijzonder Brabants en Ons Jongens is de uitgelezen kans om kennis te maken met de onvergetelijke groenten in de tuin van Bijzonder Brabants. Jans van Hout, winnaar van de tweede prijs bij de European "Young Chef awards 2016, zal deze avonden de groenten van Bijzonder Brabants verwerken in een heerlijk culinair hoogstaand 5-gangen diner. Tijdens de avond is een drankje bij elke gang inbegrepen en na afloop wordt er afgesloten met een kopje koffie of thee. Het evenement begint om 17.30 uur en eindigt om 22.30 uur. Bestel snel uw kaarten online op bijzonderbrabants.nlUPDATE: de avond op 3 augustus is inmiddels uitverkocht. 


De Brabantse Keukens 2018 zijn bekend!

Uit maar liefst 100 inzendingen heeft een jury met daarin experts op het gebied van voedsel en hospitality een keuze gemaakt: tien initiatieven om de Brabantse foodbranche te verbeteren worden werkelijkheid. 


more

De provincie Brabant en AgriFood Capital waren blij verrast met het hoge aantal en de kwaliteit van de aangemelde initiatieven. Zij zien dit als een groot compliment aan heel Brabant. Het geeft aan dat een duurzame aanpak van voedsel leeft in onze provincie.De jury heeft er daarom voor gekozen niet voor 8 themamaanden te gaan, maar er 10 in te vullen. De 10 Keukenchefs zijn inmiddels blij verrast door Hans Steenbergen met de officiële uitreiking van de Garde, waarmee zijn officieel B2B partner zijn in het WeAreFood programma. Kijk hier welke 10 het zijn geworden.  


Themajaar ‘We Are Food’

In 2018 is Brabant ‘Europese Regio van de Gastronomie’. Brabant en eten zijn al eeuwen met elkaar verbonden. We zijn de belangrijkste provincie als het gaat om de productie en verwerking van voedsel. Het zit in ons DNA. We Are Food.


more

Innovatie en hospitality staan daarbij centraal. Eten in Brabant is namelijk veel meer dan alleen heerlijk. Het is ook eerlijk: gemaakte met oprechte aandacht, duurzaam en gezond. En het is vindingrijk: vernieuwend, net even anders en vooruitstrevend.  We zijn trots op de rijke wereld van verhalen achter ons eten en onze tradities. Hoe het vanuit de grond op ons bord belandt. Hoe het mensen bij elkaar brengt en hoe het steeds maar weer verandert en vernieuwt. In 2018 delen en beleven we deze verhalen onder de noemer WeAreFood.  


Bob Hutten ambassadeur

Met trots kondigen wij de eerste ambassadeur van ‘We Are Food’ aan. Bob Hutten, directeur Hutten Catering én initiatiefnemer van De Verspillingsfabriek omarmt ‘We Are Food’ en roept anderen op dat ook te doen.


more

“Ik verbind me graag aan het themajaar We Are Food, omdat dit alles in zich heeft waar ik me ook hard voor maak. Het gaat over verduurzaming van onze foodcultuur. Over slimme innovatieve oplossingen, zodat we kunnen blijven voldoen aan de voedselvraag maar de omgeving niet uit het oog verliezen.”  Als initiatiefnemer van De Verspillingsfabriek gaat Bob de strijd aan met voedselverspilling. Zowel consumenten als leveranciers, producenten en supermarkten gooien dagelijks veel – nog bruikbaar – eten weg. Voor ruim 5 miljard per jaar! De Verspillingsfabriek maakt van deze waardeloze reststromen smaakvolle producten. Meer weten? http://www.deverspillingsfabriek.nl  


Dit zijn de Brabantse Keukens van 2018

Tien initiatieven om de Brabantse foodbranche te verbeteren gaan in 2018 elk een themamaand invullen. Deze zogenaamde ‘Brabantse Keukens’ werken op hun eigen manier aan innovatieve oplossingen in de voedselketen.

Uit maar liefst 100 inzendingen heeft een jury met daarin experts op het gebied van voedsel en hospitality een keuze gemaakt voor deze 10. Maar omdat uit het aantal en de kwaliteit van de aanmeldingen blijkt dat Brabant enthousiast is over het thema Beter Eten wilde de jury alle initiatieven aandacht geven. Daarom verzamelen zij zich in de themamaanden, die door Keukenchefs worden aangestuurd.

 

1. Maart: De Maand van Verspilling - De Verspillingsfabriek, met keukenchef Bob Hutten

 

2. April: De maand van Smaakvol Erfgoed - De Brabantse Middelbare Horecascholen, met keukenchef Marc Raaijmakers

 

3. Mei: De maand van de Nieuwe Boer - Het Familie Varken, met keukenchef Tjacko Sijpkens

 

4. Juni: De maand van de Gezonde School - Scholengroep Het Hooghuis

 

5. Juli: De maand van de Patiënt - Food for Care, met keukenchef Henk Kivits

 

6. Augustus: De maand van de Gezonde Community - Gezonddorp, met keukenchef Hans van Kuijk en Norbert van den Hurk

 

7. September: De maand van Community Farming - Herenboeren, met keukenchef Douwe Korting

 

8. Oktober: De maand van #DataFood - JADS, Ondernemerslift Plus, BIM en gemeente Den Bosch, met keukenchef Mark van der Pol

 

9. November: De maand van Samen Tafelen - Keukenchef Phyllis den Brok

 

10. December: De maand van de Gastvrijheid - Ravanello, met keukenchef Ralph Geerts