Beter Eten in Brabant

Mei: De maand van de Nieuwe Boer

Keukenchef: Tjacko Sijpkens, Het Familie Varken (Noordoost en Zuidoost Brabant)

In een samenwerking tussen boeren en wetenschappers wordt gewerkt aan een schoolvoorbeeld van varkensstallen, die efficiënt en tegelijkertijd duurzaam kunnen zijn. Door varkens op een zo natuurlijk mogelijke wijze te laten opgroeien, hebben ze minder stress en zijn ze aantoonbaar gelukkiger. Dit doen ze in een nieuw soort stal, met nieuw voedingssysteem, nestkamers, een varkenstoilet en een systeem om de mest meteen af te voeren en te verwerken tot een groot aantal producten. Deze integraal nieuw ontworpen aanpak produceert duurzaam en diervriendelijk varkensvlees zonder meerprijs. In de maand van de Nieuwe Boer worden producenten en consumenten uitgenodigd kennis te maken met het concept en er wordt gekeken naar uitrol van de stallen naar andere delen van Brabant. De eerste conceptstal moet in 2018 gestalte krijgen in Boekel.