Duurzaam geproduceerd, gezond en lekker
417
page-template-default,page,page-id-417,bridge-core-1.0.7,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Duurzaam geproduceerd, gezond en lekker

Het voedselsysteem zoals het zich in de vorige eeuw heeft ontwikkeld is niet te handhaven in de nieuwe tijd. Geïndustrialiseerde landbouw en veeteelt putten onze planeet uit. Tegelijkertijd leidt het westers dieet met te veel suikers, zout en verkeerde vetten tot een pandemie van overgewicht en voeding gerelateerde ziekten. Ten slotte staan we met onze jachtige leefpatroon te weinig stil bij wat eten in ons dagelijks leven kan betekenen: samen koken, samen aan tafel, samen leven. Brabant gaat het anders doen, niet alleen omdat we wel moeten, maar vooral omdat we het willen en kunnen. Wij maken het voedsel van vandaag en morgen. Ons voedsel van de toekomst is duurzaam geproduceerd, gezond en lekker.

 

Grootschalige voedselproductie blijft bestaan, maar werkt volgens circulaire modellen, rekening houdend met de planeet, arbeidsomstandigheden en dierenwelzijn. Ondertussen groeit de kleinschalige productie van lokale en seizoensgebonden producten. In het voedselsysteem van de toekomst gaan we met elkaar aan tafel om samen te genieten van een maaltijd, en laten we mensen niet langer onvrijwillig alleen eten. In het nieuwe voedselsysteem weten kinderen dankzij goed onderwijs meer van eten af dan hun ouders. Dat nieuwe voedselsysteem begint in Brabant. In ons DNA zit enerzijds de waardering voor een goede maaltijd en een lekker glas, en anderzijds de drang en het vermogen om te innoveren. Daarom is het logisch dat Brabant in 2018 European Region of Gastronomy was en dat we doorgaan met het waarderen en stimuleren van duurzame, toekomstbestendige initiatieven.