Maand van de Gezonde Community (augustus)
68
page-template-default,page,page-id-68,bridge-core-1.0.7,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Maand van de Gezonde Community (augustus)

 Keukenchefs: Hans van Kuijk en Norbert van de Hurk

GezondDorp

Gezond leven gaat makkelijker als je het samen doet: van de huisarts tot de snackbar, van de bakker tot de buurman. Meer bewegen, beter eten, grotere gemeenschapszin. Samen weten we meer en helpen we elkaar. In Brabant gebeurt dit al op verschillende manieren. Door particulier initiatief (Gezond Dorp Leende) en door ondersteuning door de overheid (Cittaslow Alphen-Chaam). Deze maand nodigt iedereen uit om te bouwen we aan een Gezonde Community.

Alphen-Chaam hanteert een benadering vanuit de overheid (top-down), terwijl in Heeze-Leende het initiatief vanuit het dorp komt (bottom-up). Twee methodes die heel verschillend zijn, maar alle twee werken. Beide gemeenschappen zijn een inspiratie voor andere gemeenten, en dragen dit ook uit.

 

Heeze-Leende: Gezond Dorp

De uitdaging

De helft van alle Nederlanders van achttien jaar en ouder heeft overgewicht. Het is in Nederland dan ook erg makkelijk om te zwaar te worden: koolhydraatrijk voedsel is overal en altijd beschikbaar, en met een uitstekend wegennet en de computer is beweging vrijwel overbodig. Overgewicht leidt niet zelden tot ernstige gezondheidsrisico’s, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en psychische problemen. Te veel eten is welbeschouwd ook een vorm van voedselverspilling. Er is nu nog voldoende voedsel in de wereld; het komt alleen lang niet altijd op de juiste plekken terecht. Op je heupen, bijvoorbeeld. Hoe kunnen we daar iets aan doen?

 

Juist in Brabant

Heeze Leende

Toen sportarts Hans van Kuijk en huisarts Norbert van den Hurk ontdekten dat het percentage mensen met overgewicht in het Brabantse Leende (waar ze allebei wonen) vijf procent hoger lag dan het landelijk gemiddelde, besloten ze de campagne ‘GezondDorp’ te starten. Door zowel inwoners als de lokale middenstand nauw bij hun initiatief te betrekken, konden ze doeltreffend een andere, gezondere voedingsstijl introduceren. Dorpsgenoten werden uitgedaagd om gezonder te eten. Inmiddels worden 250 deelnemers regelmatig gecheckt op gezondheid en welbevinden. Niet alleen tekenen de eerste positieve individuele resultaten zich al af: ook het bewustzijn over voeding en de saamhorigheid in Leende zijn ontegenzeggelijk toegenomen. Het initiatief krijgt nationale aandacht.

Alphen-Chaam: Citta Slow

Een andere ontwikkeling zien we in Alphen-Chaam, één van de 120 CittaSlow-gemeentes in de wereld. De gemeente vindt het belangrijk om een maatschappelijk verantwoorde overheid te zijn. CittaSlow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners, die op het gebied  van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastgastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Alphen-Chaam ontwikkelt al jaren samen met onder meer ondernemers en sportverenigingen producten om haar inwoners bewuster te maken van de positieve impact van gezond leven, onder andere door voeding.. Alphen-Chaam is de enige gemeente Brabant en daagt graag andere gemeenten uit ook lid te worden.

Dit jaar laat Alphen-Chaam  in Brabant zien dat zij genieten van eten, het eten met liefde produceren en hierbij steeds vernieuwen. Vernieuwen omdat het kan én omdat het broodnodig is!

 

De activiteiten

– GezondDorp propageert Low Carb High Fat: een lifestyle die de inname van bepaalde voedingsmiddelen combineert met bewegen. Om te leren welke gezonde producten daarbij horen, werdas er op 12 augustus een LCHF Belevingsmarkt georganiseerd. Een minifestival met alles op het gebied van gezonde, eerlijke voeding. Deze dag ontmoetten consumenten mensen met dezelfde interesse op een markt vol van inspiratie en met een goede sfeer en volop gezelligheid. Bezoekers konden tijdens workshops, lezingen en bij de vele kramen proeven, ruiken, ervaren en leren wat deze leefstijl inhoudt en hoe producten en voedingsmiddelen kunnen worden gebruikt

– In Alphen-Chaam versterken tal van lokale initiatieven zoals gezonde traktaties op scholen, gezonde sportclubs, lezingen, tentoonstelling ‘zonder boer geen voer’ etc. het collectieve bewustzijn over het belang van een gezondere leefstijl.

– Op 1 augustus werden op de beroemde wielerronde ‘ Acht van Chaam’  gezonde alternatieven geboden voor de traditionele ‘vette hap’: de zogenaamde healthy corner. Hier konden mensen gezond snacken en zo op een laagdrempelige manier kennismaken met het fenomeen Cittaslow.

– De gemeente Alphen-Chaam vindt het belangrijk dat naast informatie, mensen ook daadwerkelijk begeleid worden in hun zoektocht naar beter eten. Daarom worden er vouchers ontwikkeld die inwoners van Alphen-Chaam voor voedingsadvies bij deskundigen kunnen inleveren.

– We Are Food ondersteunt de professionalisering van GezondDorp in organisatie en onderbouwing: zo willen we de metingen onder de 250 deelnemers verbeteren. Ook werven we actief in gemeentes van gelijke omvang en aard, en organiseren we meetings met andere huisartsen en overheden. Eind 2018 worden de eerste wetenschappelijke resultaten van het onderzoek in Leende bekendgemaakt.

– De Provinciale Raad van Advies organiseerde eind augustus in Leende  de gezondheidstafel over voeding. Ze gingen in gesprek met een groep mensen die dagelijks werk maken van voeding en gezondheid over voeding, (fysieke en sociale) gezondheid en gezond leven. Met deze gezondheidstafels worden bouwstenen opgehaald voor een overkoepelende en integrale gezondheidsstrategie in de provincie Brabant

– Tijdens het symposium CittaSlow-We Are Food heeft Alphen-Chaam aan bestuurders en vertegenwoordigers van andere gemeenten, ondernemers en andere geïnteresseerden voorbeelden laten zien wat CittaSlow betekent. Kwaliteit van de leefomgeving is een steeds terugkerend thema bij besluitvorming bij de gemeente en bij bedrijfsvoering van ondernemers. Ook zijn Alphen-Chaam en Heeze-Leende in gesprek gegaan.

 

De resultaten

– Ten minste drie Brabantse gemeentes volgen het voorbeeld van Leende en Alphen-Chaam per 2020

– Positieve resultaten van het onderzoek in Leende worden via de landelijke media gedeeld

– Eind 2018 is er een gedetailleerd projectplan voor een LCHF Belevingsmarkt

– Initiatieven van burgers/ondernemers die na 2018 het gedachtengoed voort zetten

– Honderden bezoekers bij de LCHF Belevingsmarkt in Leende

– De ruim 10.000 bezoekers van De acht van Chaam maakten kennis met initiatief Cittaslow

– De LCHF Belevingsmarkt was ook een mooie smeltkroes van andere We Are Food thema’s. Bezoekers konden het vlees van Het FamilieVarken (juli: De Nieuwe Boer) proeven en in de EetJeBeter-foodtruck (mei: EetJeBeter) werden kookclinics gegeven. Ralf Geerts, KeukenChef van de maand december over Brabantse Gastvrijheid, gaf een talkshow over het onderwerp gezondheid & gastvrijheid