We are food | Maand van de Gezonde Community (augustus)
68
page-template-default,page,page-id-68,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Maand van de Gezonde Community (augustus)

 Keukenchefs: Hans van Kuijk en Norbert van de Hurk

GezondDorp

Gezond leven gaat makkelijker als je het samen doet: van de huisarts tot de snackbar, van de bakker tot de buurman  Meer bewegen en beter eten. Samen weten we meer en helpen we elkaar. In Brabant gebeurt dit al op verschillende manieren. Door particulier initiatief (Gezond Dorp Leende) en door ondersteuning door de overheid (Cittaslow Alphen-Chaam). Deze maand nodigt iedereen uit om te bouwen we aan een Gezonde Community.

 

De uitdaging

De helft van alle Nederlanders van achttien jaar en ouder heeft overgewicht. Het is in Nederland dan ook erg makkelijk om te zwaar te worden: koolhydraatrijk voedsel is overal en altijd beschikbaar, en met een uitstekend wegennet en de computer is beweging vrijwel overbodig.

 

Overgewicht leidt niet zelden tot ernstige gezondheidsrisico’s, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en psychische problemen. Te veel eten is welbeschouwd ook een vorm van voedselverspilling. Er is nu nog voldoende voedsel in de wereld; het komt alleen lang niet altijd op de juiste plekken terecht. Op je heupen, bijvoorbeeld. Hoe kunnen we daar iets aan doen?

 

Juist in Brabant

Toen sportarts Hans van Kuijk en huisarts Norbert van den Hurk ontdekten dat het percentage mensen met overgewicht in het Brabantse Leende (waar ze allebei wonen) vijf procent hoger lag dan het landelijk gemiddelde, besloten ze de campagne ‘GezondDorp’ te starten. Door zowel inwoners als de lokale middenstand nauw bij hun initiatief te betrekken, konden ze doeltreffend een andere, gezondere voedingsstijl introduceren. Dorpsgenoten werden uitgedaagd om gezonder te eten. Inmiddels worden 250 deelnemers regelmatig gecheckt op gezondheid en welbevinden. Niet alleen tekenen de eerste positieve individuele resultaten zich al af: ook het bewustzijn over voeding en de saamhorigheid in Leende zijn ontegenzeggelijk toegenomen. Het initiatief krijgt nationale aandacht.

 

Een andere ontwikkeling zien we in Alphen-Chaam, één van de 120 CittaSlow-gemeentes in de wereld. De gemeente vindt het belangrijk om een  maatschappelijk verantwoorde overheid te zijn. Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners, die op het gebied van o.a. streekproducten tot de top behoren. Ook Alphen-Chaam ontwikkelt al jaren samen met onder meer ondernemers en sportverenigingen producten om haar inwoners bewuster te maken van de positieve impact van gezond leven, onder andere door voeding.

 

Een maand aandacht voor de gezonde community-campagne

Initiatieven als in Leende en Alphen-Chaam verdienen navolging en ondersteuning. We Are Food biedt de projecten een podium en helpt mee om de leefstijl breder te verspreiden onder zowel consumenten en zorgprofessionals als voedselproducenten en up aanpak, en ondersteunen initiatiefnemers die in de voetsporen van de gangmakers willen stappen.

 

…voor consumenten

 

GezondDorp propageert Low Carb High Fat: een lifestyle die de inname van bepaalde voedingsmiddelen combineert met bewegen. Om te leren welke gezonde producten daarbij horen, wordt er op 12 augustus een LCHF Belevingsmarkt georganiseerd. Dit is ‘the placet to be’ voor iedereen die op zoek is naar inspiratie op het gebied van gezonde, eerlijke voeding. Deze dag ontmoeten consumenten mensen met dezelfde interesse op een markt vol van inspiratie en met een goede sfeer en volop gezelligheid. Bezoekers kunnen tijdens de markt proeven, ruiken, ervaren en leren wat deze leefstijl inhoudt en hoe producten en voedingsmiddelen kunnen worden gebruikt.

 

In Alphen-Chaam versterken tal van  lokale initiatieven zoals gezonde traktaties op scholen, gezonde sportclubs, lezingen, tentoonstelling ‘ zonder boer geen voer’ etc. het collectieve bewustzijn over het belang van een gezondere leefstijl.  Op 1 augustus worden op de beroemde wielerronde ‘ Acht van Chaam’  ook gezonde alternatieven geboden voor de traditionele ‘ vette hap’ .

 

De gemeente Alphen-Chaam vindt het belangrijk dat naast informatie, mensen ook daadwerkelijk begeleid worden in hun zoektocht naar beter eten. Daarom worden er vouchers ontwikkeld voor voedingsadvies bij deskundigen.

 

…voor professionals

 

We Are Food ondersteunt de professionalisering van GezondDorp in organisatie en onderbouwing: zo willen we  de metingen onder de 250 deelnemers verbeteren. Ook werven we actief in gemeentes van gelijke omvang en aard, en organiseren we meetings met andere huisartsen en overheden. Eind 2018 worden de eerste wetenschappelijke resultaten van het onderzoek in Leende bekendgemaakt.

 

Wat bereiken we?

Ten minste drie Brabantse gemeentes volgen het voorbeeld van Leende en Alphen-Chaam per 2020.

 

Positieve resultaten van het onderzoek in Leende worden via de landelijke media gedeeld.

 

Eind 2018 is er een gedetailleerd projectplan voor een LCHF Belevingsmarkt.