We are food | Maand van De Gezonde School (juni)
64
page-template-default,page,page-id-64,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Maand van De Gezonde School (juni)

 Keukenchef: Scholengroep Het Hooghuis

Onze jongeren zijn de Wereldburgers van de toekomst. Die toekomst maken we samen. Daarom dagen we Brabantse middelbare scholieren (met een begin in Oss) uit om anders naar hun favoriete eten te kijken. Zo maken we gezonde wereldburgers voor de toekomst. In hun leven en op hun bord. Het begint op de Gezonde School.

 

 

De uitdaging

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) presenteerde begin mei 2017 de cijfers over de verwachtingen rond ernstig overgewicht in Europa. Nederland doet het hierbij relatief goed. Mede dankzij de aandacht voor gezondheid en voeding op school is er een daling te zien in het percentage kinderen met overgewicht.

 

Het overheidsprogramma Gezonde School stimuleert schoolactiviteiten die de leefstijl van leerlingen positief beïnvloeden. Meer bewegen, niet roken én betere voeding. Het programma heeft zin: uit onderzoek blijkt dat je gezond gedrag aan kunt leren en dat gezonde leerlingen beter presteren. Alle reden dus om van iedere school een Gezonde School te maken. Tijdens dit themajaar zetten we uiteraard gezonde voeding centraal.

 

Juist in Brabant

Het Hooghuis is een scholengroep in food city Oss, en één van de scholen die is gecertificeerd met het Gezonde School-vignet. De schoolkantines zijn er ingericht als leerwerkplek: in samenwerking met Jongeren op Gezond Gewicht, de GGD en de Sligro bereiden de jongeren zelf een gezond voedingsaanbod voor alle leerlingen en medewerkers.

 

Een maand aandacht voor gezonde voeding op school

Het Hooghuis zet de volgende stap in haar ontwikkeling als Gezonde School. Met het project ‘Wereldburger’ gaan alle 5000 leerlingen van twaalf tot achttien jaar aan de slag met duurzaamheid, gezondheid en (eet-)culturen. De basis is een webapp waarmee leerlingen een eigen ‘Wereldburger’ kunnen ontwerpen. In juni worden de beste tien hamburgers samen met koks ‘in het echt’ bereid en geproefd.

 

De beste drie hamburgers worden vervolgens op 16 juni 2018 gepresenteerd tijdens het OSS4GLOBALGOALS event in Oss, waar een publieksjury de winnende ‘Wereldburger’ kiest. Deze hamburger wordt op de markt gebracht door een lokale producent en komt op de kaart bij diverse horecagelegenheden in Oss. Het verhaal achter de ‘Wereldburger’ speelt een belangrijke rol in de verkoop en marketing ervan.

 

Na de verkiezing van de ‘Wereldburger’ wordt het project uit Oss nationaal en zelfs internationaal ingezet om het belang van gezonde voeding voor kinderen en jongeren onder de aandacht te brengen. Na een presentatie op een internationale conferentie is er al interesse uit meerdere landen.

 

De app wordt toegankelijk gemaakt voor andere scholen die ermee aan de slag willen en kan ook worden ingezet voor de ontwikkeling van andere producten. We vragen ambassadeurs voor de ‘Wereldburger’, zoals slagerskleinzoon en Oranjevoetballer Vincent Janssen en burgemeester Wobine Buijs van Oss, om schoolbesturen aan te moedigen om het Gezonde School-vignet te behalen.

 

Wat bereiken we?

5000 leerlingen van Het Hooghuis denken dankzij het Wereldburger­project na over duurzaamheid, gezondheid en (eet-)culturen.

 

Het Wereldburgerproject wordt gekoppeld aan andere onderwijs-initiatieven in Oss.

 

Het Hooghuis laat zien dat het Wereldburgerproject bijdraagt aan uiteenlopende doelstellingen van het overheidsprogramma Gezonde School.

 

Het Hooghuis zet zich na 2018 in voor de (inter)nationale verspreiding van het project.

 

Voor Het Hooghuis is de ‘Wereldburger’ een project binnen de Gezonde School. Voor andere scholen kan het Wereldburgerproject een startpunt zijn om met het Gezonde School-vignet aan de slag te gaan.