We are food | Maand van De Nieuwe Boer (juli)
62
page-template-default,page,page-id-62,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Maand van De Nieuwe Boer (juli)

 Keukenchef: Tjacko Sijpkens

Het Familie Varken

Brabantse initiatieven op het gebied van toekomstbestendige voedselproductie staan een maand lang in de spotlight, met het Familievarken als inspirerend voorbeeld van niet-grootschalige circulaire productie.

 

De uitdaging

Nederland is gespecialiseerd in de grootschalige productie van voedsel: geen land gaat zo efficiënt om met zo’n beperkte ruimte. We produceren zoveel mogelijk en voeden zo niet alleen onszelf, maar ook de bewoners van andere landen. In de zoektocht naar grotere efficiency lopen we echter tegen grenzen aan: veel produceren tegen de laagste prijs heeft een negatieve impact op volksgezondheid, dierenwelzijn en ecologie. Aan de andere kant neemt het aantal te voeden monden wereldwijd alleen maar toe.

 

We moeten ons daarom richten op de ontwikkeling van nieuwe modellen voor voedselproductie. Niet grootschaligheid, maar schaalbaarheid en kopieerbaarheid vormen daarbij het uitgangspunt: kunnen meer mensen wereldwijd gebruikmaken van de technologische innovaties en nieuwe concepten die we in Brabant ontwikkelen? Dat zou betekenen dat we in onze provincie namelijk minder hoeven te woekeren met ruimte, grondstoffen en dierenwelzijn. In juli onderzoeken we die vraag aan de hand van een inspirerende showcase: Het Familievarken.

 

Juist in Brabant

Innovators Frank Wind en Tjacko Sijpkens gingen samen met een varkensboer, wetenschappers, technologen, architecten en bouwers aan de slag om een nieuwe stal te ontwikkelen, aansluitend op de vele talenten en eigenschappen van het varken. Dat leverde een spectaculair concept op, zonder stankoverlast, zonder gebruik van antibiotica, maar met gelukkige varkens én varkensverzorgers.

 

Een maand aandacht voor diervriendelijke boeren

In juli zetten Frank en Tjacko het concept ‘Familievarken’ in de spotlight als inspirerend voorbeeld voor een toekomstbestendige manier van voedselproductie. We laten zien dat Brabant een vruchtbare bodem is voor (productie)systeeminnovaties, door ook projecten van o.a. Plant Lab, Philips Growise, Protix, Floating Farm en Kipster (uit Limburg) in de etalage te zetten.

 

…voor consumenten

 

De officiële opening van de eerste testopstelling van de Familievarkensstal in Boekel staat gepland voor de tweede helft van dit jaar.  De community rond het Familievarken wordt daarmee bestendigd en via sociale media versterkt. In juli reist een foodtruck van Familievarken door het Brabantse land langs een aantal  grote festivals. Daarbij wordt aandacht geschonken aan het concept achter het vlees, en vooral gebouwd aan een fanbase voor het Familievarken en kan voor het eerst het bijzonder Familievarkensvlees worden geproefd.

 

…voor professionals

 

Boeren, wetenschappers, bouwers en technologen houden zich elk binnen hun eigen werkveld bezig met dezelfde opgaven voor de toekomst van de agricultuur. Tijdens een miniconferentie die we in juli organiseren zetten we die partijen bij elkaar, om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. We richten ons daarbij nadrukkelijk op de nieuwste generatie boeren, die op zoek is naar nieuwe modellen. We schetsen een beeld van toekomstige ontwikkelingen en leggen zo de basis voor toekomstige consortia naar het model van Familievarken.

 

Wat bereiken we?

Een breder begrip van het nut en de noodzaak van toekomstbestendige voedselproductie bij ca. 5000 festivalgangers aan de hand van de showcase Familievarken.

 

De oprichting van de Familievarken Coöperatie.

 

Ten minste vijf jonge boeren treden toe tot de Familievarken Coöperatie.

 

Met ten minste honderd jonge agrariërs en innovators delen we onze kennis op een minisymposium; zo leggen we de basis voor meer systeeminnovaties.