We are food | Maand van Eet Je Beter (mei)
66
page-template-default,page,page-id-66,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Maand van Eet Je Beter (mei)

 Keukenchef: Henk Kivits

Food for Care

Gezond en gevarieerd eten heeft veel impact op het verloop van diabetes II. Dat is goed nieuws voor ruim een miljoen Nederlandse patiënten, die soms best wel een nieuwe kijk op hun kookgewoontes kunnen gebruiken. Vijf maatschappelijk betrokken partners zagen daar een kans liggen. Zij vormden de kartrekkers achter Eet JeBeter: een initiatief dat diabetes II-patiënten inspireert om nieuwe, gezonde kookroutines te ontdekken.

 

 

De uitdaging  

Diabetes II is een ernstige ziekte die op dit moment al 1 miljoen mensen in Nederland treft, waarvan zo’n 178.000 Brabanders. Dat aantal groeit gestaag. Onderzoekers van het Erasmus MC. voorspellen dat 1 op de 3 mensen diabetes type II krijgen waarvan de helft aan de medicijnen moet. De gevolgen van diabetes zijn ernstig, tot amputaties en blindheid toe, en hebben veel invloed op de kwaliteit van leven. Het doel is om diabetes II-patiënten en huisartsen op laagdrempelige wijze te faciliteren en motiveren om met kennis, tips en inzichten een fundamentele verandering in het eetpatroon te realiseren en op die manier diabetes te keren. 9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type II. Daar is wat aan te doen: met een gezonde leefstijl en gezonde voeding kan je van je medicijnen afkomen: voeding als medicijn. Omkeren is belangrijk voor de gezondheid, een goede kwaliteit van leven én om de stijging van de ziektekosten ‘om te keren’.

 

Juist in Brabant

Zo’n 178.000 Brabanders hebben diabetes (nationaal cijfer: 1 op de 14 mensen), en elke dag komen daar 24 Brabanders bij. De vijf Brabantse initiatiefnemers zijn zorgcateraar FoodforCare, zorgverzekeraar CZ, supermarktketen EMTÉ, Maison van den Boer en IT dienstverlener SIMAC: een combinatie van food- en gezondheidsexperts, met een grote intrinsieke motivatie. Ze willen enthousiasme creëren dat gezonde voeding lekker én binnen handbereik is.

 

De activiteiten

– We Are Food bood de hele maand mei gratis kookworkshops voor het publiek in een rondreidende food truck, met als doel om diabetes II terug te dringen. De workshops werden gegeven door ervaringsdeskundige en chef Robert Danse

– Een gratis app werd ontwikkeld met recepten en tips&tricks voor diabetici

– Receptenboekjes werden verspreid via Emté-supermarkten in Brabant

 

De resultaten

– Unieke samenwerking zonder concreet winstoogmerk tussen grote partijen waaronder zorgverzekeraar CZ, Maison van den Boer en huisartsen

– De EetJeBeter Truck stond 24 dagen in 12 Brabantse gemeenten

– Totaal zijn er 93 workshops bijgewoond door ruim 900 bezoekers

– Honderden passenten kregen toelichting op EetJeBeter programma

– Via CZ werden 3 miljoen mensen bereikt

– Geschat mediabereik n Noord-Brabant: € 350.000