We are food | Maand van Samen tegen Verspilling (maart)
58
page-template-default,page,page-id-58,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Maand van Samen tegen Verspilling (maart)

 Keukenchef Bob Hutten

De Verspillingsfabriek

Verspilling van voedsel is een doorn in ons oog. Daarom gaan we samen voorop in de strijd tegen voedselverspilling. In Nederland, en in Europa. Zodat we straks niet meer alleen de slimste agrifoodregio van Europa zijn, maar ook de koploper tegen verspilling. In en vanuit THREE-SIXTYin Veghel (Meierijstad)  zijn in maart projecten gerealiseerd die consumenten én ondernemers aanzetten tot minder verspilling.

 

 

De uitdaging

Jaarlijks gooit de Nederlandse consument voor 2,5 miljard euro aan voedsel in de vuilnisbak; eten waar vaak maar weinig aan mankeert. De voedselindustrie verspilt ook nog eens 2,5 miljard. Wereldwijd wordt ruim een derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Tegen een achtergrond van een snel groeiende wereldbevolking en een steeds grotere druk op de voedselvoorziening is dat onacceptabel. Het tegengaan van voedselverspilling begint vooral bij jezelf: als consument ben je de belangrijkste speler in de voedselketen. Jij kunt het verschil maken. We Are Food gaat je daarbij helpen.

 

Juist in Brabant

Sinds 2016 staat in Meierijstad de Verspillingsfabriek in het hart van THREE-SIXTY, een cluster van bedrijven en kennisinstellingen die voedselverspilling te lijf gaan. Ondernemer Bob Hutten ging op zoek naar een oplossing om reststromen vanuit de voedingsindustrie een nieuwe, waardevolle bestemming te geven door middel van de Verspillingsfabriek. Bij THREE-SIXTY is een platform in ontwikkeling voor wetenschappers, innovators, financiers, producenten. THREE-SIXTY moet hét internationale kennis- en expertisecentrum worden op het gebied van circulaire oplossingen voor voedselverspilling; oplossingen die ook nieuwe business creëren. Dat juist hier in Brabant dit initiatief genomen wordt, is begrijpelijk: de provincie is dé agrifood-provincie van Nederland, en Meierijstad is daarbinnen een belangrijk centrum van de voedingsindustrie. De regio heeft de kans om zich te profileren als de plek van waaruit voedselverspilling structureel een halt wordt toegeroepen, en van waaruit kennis wordt verspreid.

 

De activiteiten

– Opening van THREE-SIXTY de Rabo Verspillings Hub, een demonstratie- en inspiratiecentrum van de Rabobank

– Hackathon van studenten die samenwerken aan oplossingen die verspilling tegengaan

– Nationaal congres van de Taskforce CE Food voor de koplopers in Nederland, waar de Nationale agenda omtrent  voedselverspilling wordt gepresenteerd

– Brabant Food Waste Day georganiseerd door Food Waste Xperts, tijdens welke we bedrijven inspireren en inzicht geven in de mogelijkheden om oplossingen te integreren in de praktijk en daadwerkelijk aan de gang te gaan met voorkomen, verminderen en verwaarden

 

De resultaten

– Tijdens deze maand is het nationaal convenant Samen Tegen Verspilling ondertekend

– Er is uitgebreid aandacht besteed aan het thema in regionale en landelijke media

– 1500 scholieren zijn aan de slag met een lespakket over verspilling en zijn rondgeleid in de Verspillingsfabriek en Three-Sixty in Veghel

– 7000 bezoekers hebben tijdens open dagen de Verspillingsfabriek bezocht

– Dit project vormt het startschot van nationale aandacht voor de grote voedselverspilling, met een gezamenlijk doel: in 2025 is er 35 procent minder voedselverspilling in Brabant

– In 2019 wordt gestart met een nationale uitrol van de Week Tegen de Voedselverspilling, zoals die in 2017 in Tilburg geïntroduceerd werd

– De betekenis van de provincie als koploper (zowel economisch als maatschappelijk) op het gebied van het tegengaan van voedselverspilling wordt door de nationale politiek en het bedrijfsleven erkend en ondersteund