We are food | Maand van Voedsel van Brabantse Grond (april)
60
page-template-default,page,page-id-60,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

 Keukenchef: Marc Raaijmakers

namens De Brabantse Middelbare Horecascholen: Rooi Pannen (Eindhoven, Breda en Tilburg), Cingel College (Breda), ROC de Leijgraaf (Veghel), Summa (Eindhoven) en Koning Willem I College (’s-Hertogenbosch)

Brabantse horecaopleidingen starten gezamenlijk een programma waarin studenten studenten recepten en een kookboek “BRBNT, van Brabantse grond” ontwikkelen op basis van (seizoens)producten van Brabantse grond. Zo laten we iedereen opnieuw kennismaken met de herkomst van onze producten en laten zien dat eten van het seizoen naar meer smaakt.

 

 

De uitdaging

In een wereld waarin de voedselvoorziening een steeds grotere opgave wordt, neemt ook de druk op de productieketen toe. Veel voedsel wordt op een heel andere plek geproduceerd dan waar het gegeten wordt. Als gevolg daarvan maakt ons eten vaak een lange reis, en kan een faire prijs voor de boer niet worden gegarandeerd.

De noodzaak tot conservering is bovendien niet altijd goed voor de kwaliteit. En dat terwijl voeding van om de hoek vaak gezonder, goedkoper en veel minder milieubelastend is.

 

We kunnen de food footprint simpel helpen reduceren door te eten van dichtbij en van wat het seizoen ons brengt. Dat besef leeft helaas slechts bij een enkeling. Uit onderzoek blijkt dat maar 5 procent van de Brabantse koks zich realiseert dat de herkomst van het eten dat zij iedere dag serveren van grote invloed is op het milieu – en op de kwaliteit. Ook de consument is bepaald niet bezig met de herkomst van zijn voedsel. Daarom zet We Are Food in april 2018 de producten van Brabantse grond in de spotlight.

 

Juist in Brabant

Lokaal en seizoensgebonden eten is in Brabant geen straf: de seizoenen leveren een grote variatie en de provincie biedt bijzondere, duurzaam geproduceerde producten. Bovendien worden in Brabant veel nieuwe koks opgeleid: hun opleidingen behoren tot de top van het Nederlandse horeca­onderwijs. Zij zouden meer dan wie ook op de hoogte zouden moeten zijn van de rijkdom aan producten die de Brabantse agrifoodsector voortbrengt.

 

Een maand aandacht voor producten van Brabantse grond

De zeven Brabantse mbo’s met een horeca opleiding bundelen voor het eerst hun krachten, ondersteund door Slow Food Brabant. Gangmaker is Marc Raaijmakers, directeur horeca van het Koning Willem I College en early adopter van de duurzame Dutch Cuisine-filosofie.

 

In het gastronomisch jaar 2018 starten de zeven opleidingen met een onderwijsprogramma waarin de horecastudenten op zoek gaan naar de beste lokale en seizoensgebonden producten van de provincie in samenwerking met de lokale boeren. De resultaten worden creatief vertaald naar aantrekkelijke recepten, waarin de lokale producten de hoofdrol spelen. Een begeleidende kaart in het kookboek geeft precies aan waar de lokale producten te koop zijn – dit stimuleert de lokale verkoop.

 

In totaal maken de opleidingen 28 recepten die worden gebundeld in het kookboek ‘BRBNT, van Brabantse grond. Dit kookboek, voorzien van een onlineversie, inspireert zowel de professionele kok als de toegewijde thuiskok. Het boek wordt onder meer verspreid door het op te laten nemen in het kerstpakket van verschillende grote Brabantse werkgevers en zal online te koop zijn.

 

De voedselproducenten bieden we met dit programma een nieuw platform om hun waar aan te prijzen, en nieuwe relaties aan te gaan met horeca en consumenten.

 

Wat bereiken we?

Honderden koks van morgen zijn op een inspirerende manier in aanraking gekomen met lokaal, seizoensgebonden ingrediënten; ze hebben geleerd daarmee gezonde en smakelijke maaltijden te bereiden.

 

Er zijn nieuwe verbindingen gelegd tussen de markt, de horecaprofessional en de consument.

 

Lokale, seizoensgebonden producten zijn voor een groot publiek letterlijk op de kaart gezet

 

Van Brabantse grond zal vanaf 2018 een vast onderdeel zijn van het onderwijsprogramma op de horecascholen.

 

We streven ernaar om het onderwijsprogramma bij horecaonderwijsinstellingen in andere Nederlandse regio’s te implementeren per 2020.