Maand van Voedsel van Brabantse Grond (april)
60
page-template-default,page,page-id-60,bridge-core-1.0.7,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

 Keukenchef: Marc Raaijmakers

namens De Brabantse Middelbare Horecascholen: Rooi Pannen (Eindhoven, Breda en Tilburg), Cingel College (Breda), ROC de Leijgraaf (Veghel), Summa (Eindhoven) en Koning Willem I College (’s-Hertogenbosch)

Brabantse horecaopleidingen zijn gezamenlijk een programma gestart waarin studenten recepten en een kookboek “BRBNT, van Brabantse grond” ontwikkelen op basis van (seizoens)producten van Brabantse grond. Zo laten we iedereen opnieuw kennismaken met de herkomst van onze producten en laten zien dat eten van het seizoen naar meer smaakt.

 

 

De uitdaging

In een wereld waarin de voedselvoorziening een steeds grotere opgave wordt, neemt ook de druk op de productieketen toe. Veel voedsel wordt op een heel andere plek geproduceerd dan waar het gegeten wordt. Als gevolg daarvan maakt ons eten vaak een lange reis, en kan een eerlijke prijs voor de boer niet worden gegarandeerd. De noodzaak tot conservering is bovendien niet altijd goed voor de kwaliteit. En dat terwijl voeding van om de hoek vaak gezonder, goedkoper en veel minder milieubelastend is.

We kunnen de food footprintsimpel helpen reduceren door te eten van dichtbijen van wathet seizoenons brengt. Dat besef leeft helaas slechts bij een enkeling. Uit onderzoek blijkt dat maar 5 procent van de Brabantse koks zich realiseert dat de herkomstvan het eten dat zij iedere dag serveren van grote invloed is op het milieu – en op de kwaliteit. Ook de consument is bepaald niet bezig met de herkomst van zijn voedsel. Daarom zette We Are Food in april 2018 de producten van Brabantse grond in de spotlight.

 

Juist in Brabant

Lokaal en seizoensgebonden eten is in Brabant geen straf: de seizoenen leveren een grote variatie en de provincie biedt bijzondere, duurzaam geproduceerde producten. Bovendien worden in Brabant veel nieuwe koks opgeleid: hun opleidingen behoren tot de top van het Nederlandse horeca­onderwijs. Zij zouden meer dan wie ook op de hoogte moeten zijn van de rijkdom aan producten die de Brabantse agrifoodsector voortbrengt.

 

De activiteiten

– De zeven Brabantse mbo’s met een horeca opleiding bundelen, ondersteund door Slow Food Brabant, hun krachten met een onderwijsprogramma waarin de horecastudenten op zoek gaan naar de beste lokale en seizoensgebonden producten van de provincie in samenwerking met de lokale boeren

– De resultaten worden creatief vertaald naar aantrekkelijke recepten, waarin de lokale producten de hoofdrol spelen. Deze recepten worden gebundeld in een aantrekkelijk kookboek BRBNT. Een begeleidende kaart in het kookboek geeft precies aan waarde lokale producten te koop zijn – dit stimuleert de lokale verkoop.

 

De resultaten

– Voor het eerst werken 7 scholen samen aan een gezamenlijk lesprogramma om de Brabantse koks van de toekomst kennis te laten maken met het product van Brabantse grond en enthousiasme te kweken om op langere termijn de footprint te verkleinen. Van Brabantse grond zal vanaf 2018 een vast onderdeel zijn van het Onderwijsprogramma op de horecascholen.

– Eind van het jaar verschijnt een kookboek, gemaakt door Brabantse kooktalenten van de toekomst, met recepten gebaseerd op ingrediënten van Brabantse Grond, gefotografeerd op servies gemaakt van Brabantse klei. Lokale, seizoensgebonden producten staan voor een groot publiek letterlijk op de kaart.

– Er zijn nieuwe verbindingen gelegd tussen de markt, de horecaprofessional en de consument.

– 110 leerlingen hebben de 40 boeren bezocht

– De leerlingen ontwikkelen samen 30 nieuwe recepten

– Mediabereik: c.a. 800.000 mensen