Themamaand ‘Actief met eten, een hele zorg minder’ van start
1258
post-template-default,single,single-post,postid-1258,single-format-standard,bridge-core-1.0.7,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Themamaand ‘Actief met eten, een hele zorg minder’ van start

Themamaand ‘Actief met eten, een hele zorg minder’ van start

Hoe je eten en drinken inzet als middel om langer zelfredzaam te blijven

Vandaag werd in Zorghoeve Kakelbont in Dinteloord de aftrap gegeven voor de nieuwe We Are Food-themamaand ‘Actief met eten, een hele zorg minder.’ Het hele proces van eten & drinken (van het erover nadenken via kopen en klaarmaken tot nuttigen en opruimen) is iets wat je tot op hoge leeftijd zelf kan organiseren. Het houdt je actief, sociaal en geeft voldoening. Naast een grotere zelfredzaamheid en het verhogen van de kwaliteit van leven, wordt op deze manier ook structurele zorg uitgesteld. Phyllis den Brok is expert op dit gebied en organiseert de hele maand november activiteiten om dit onderwerp breed onder de aandacht te brengen. 

 

Happy Birthday

Op 1 november vond de officiële kick-off van deze maand plaats, die wordt georganiseerd in het kader van We Are Food 2018. Phyllis den Brok liet tijdens een workshop zien hoeveel je zelf kunt doen op het gebied van je dagelijkse eten en drinken op een veilige en haalbare manier. En wat het positieve effect daarvan op het leven van ouderen en kwetsbare mensen is. Tevens presenteerde Phyllis deze ochtend een animatiefilm die ze speciaal voor deze maand liet maken. Deze animatie brengt de problematiek rondom zelfredzaamheid op een humoristische manier in beeld. Bekijk hier de animatie: Happy Birthday Mrs Zelfie. Deze animatie is ook te zien op de hoofdroute van Glow Eindhoven (10-17 nov), waar hij door een speciale lichtinstallatie extra onder de aandacht wordt gebracht.

 

Theaterstuk

Gedurende de maand staat er nog veel meer op het programma om de veschillende doelgroepen te bereiken over dit onderwerp met als uiteindelijke doel een cultuuromslag te bewerkstelligen: om te beginnen bij de kwetsbare persoon zelf, maar ook bij de direct betrokkenen rondom hen zoals professionals, vrijwilligers, familie, beleidsmakers etc.

Zo organiseert Phyllis den Brok diverse workshops, lezingen en een symposium. Ook gaat haar theaterstuk ‘Eten is zoveel meer dan zorgen dat je niet doodgaat’ in premiere. De voorstelling wordt uitgevoerd door het theatergezelschap Carte Blanche, dat werkt met mensen met een verstandelijke beperking en autisme. Op een grappige maar ook schurende wijze laten de spelers van Carte Blanche zien welke waarde het dagelijks actief blijven met eten & drinken voor henzelf heeft. De try-out van het stuk is op 3 november in Eindhoven, de premiere is op 8 november in Tilburg.

 

Uitgekookt

Daarnaast vertoont Phyllis op 8 november ook nog een documentaire met de titel ‘UItgekookt’. in deze documentaire wordt duidelijk hoe ingewikkeld het is om zoiets simpels als zelf actief blijven met eten en drinken in te passen in onze huidige structuur van zorg en ondersteuning. Mensen krijgen de kans vaak niet eens.

Phyllis den Brok: “Ouderen en andere kwetsbare personen moeten niet gepamperd worden. Juist zelf actief blijven met eten en drinken is een belangrijk middel om op een prettige manier zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Ik wil graag laten zien hoe dat op een haalbare manier kan.”

 

Pierre Wind

Pierre Wind is ook een aanhanger van het idee achter ‘Actief met eten, een hele zorg minder’. Op 29 november gaan zij ter afsluiting van deze themamaand samen op pad. In 12 Brabantse steden worden die dag i.s.m. Eet met je hart workshops gegeven aan mensen uit de doelgroep. Daarna gaan ze zelf aan de slag om hun maaltijd te bereiden en die gezellig samen op te eten. Pierre Wind is die dag samen met Phyllis op de Eet me je hart-locatie in Boxtel aanwezig.

 

Phyllis den Brok is een autoriteit als het gaat over hoe actief blijven met eten & drinken de zelfredzaamheid bij kwetsbare mensen versterkt en verlengt. Ze initieerde met name in Brabant uiteenlopende succesvolle, praktische projecten en werkt samen met zorginstellingen, onderwijs, overheden, GGD en onderzoeksinstituten. Haar aanpak is toepasbaar zowel in de thuissituatie als binnen organisaties en bij diverse kwetsbare doelgroepen. In 2015 verscheen van haar hand het boek ‘Meer eten minder zorg’, waarin ze haar aanpak, aan de hand van veel praktijkvoorbeelden, toelicht.

 

Voor meer informatie over alle activiteiten in het kader van deze themamaand klik hier.